Λάμπρος Γκαραγκάνης

Κουτρου… be or not to be?

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για το αν ο Παναθηναϊκός των πλέι οφ θα πρέπει να χαίρεται ή να λυπάται με την κατάληξη της δεύτερης θέσης στη Σούπερ Λιγκ και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το διάσημο ερώτημα του μονολόγου του μοιραίου Πρίγκηπα Άμλετ, στο έργο του Ουίλιαμ Σέξπιρ, αποτελεί τον ύμνο στις αδικίες της ζωής… Πολλές φορές, όμως, αυτές δεν προκύπτουν απλώς. Προκαλούνται από σφάλματα και πάθη. Πριν την καταπληκτική τετράδα αγώνων των πλέι οφ και την εξασφάλιση των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω της πρώτης θέσης της διαδικασίας με δώδεκα πόντους σε τέσσερις αγώνες και 9-0 γκολ, την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου «χτύπησαν» οι αδικίες του ποδοσφαίρου, μα και προσωπικά λάθη παικτών κι επιτελείου.

Η ευκαιρία για τον τίτλο και τα «ζεστά» είκοσι εκατομμύρια ευρώ των ομίλων, τα οποία θα εξυγίαναν μία και καλή το «τριφύλλι», υπήρξε παροιμιώδης. Ο Ολυμπιακός ήταν ο πιο προβληματικός των τελευταίων ετών, ο ΠΑΟΚ μόλις πάτησε την κορυφή κι απομακρύνθηκε λίγο ζαλίστηκε κι έπεσε απότομα, ενώ η ΑΕΚ – σίγουρη πρωταγωνίστρια από τη νέα σεζόν – βρισκόταν ακόμη στη Φούτμπολ Λιγκ. Τέτοια ευκαιρία για πρωτάθλημα και συμμετοχή απευθείας στο κυρίως ταμπλό του Τσάμπιονς Λιγκ, δύσκολα θα παρουσιαστεί ξανά τα επόμενα χρόνια.

Για κάθε διαιτησία όπως στο 1-1 με τον Λεβαδειακό της πρεμιέρας ή το 1-0 από την Καλλονή του περασμένου Σεπτέμβρη υπάρχει μία συμμετοχή του Χρήστου Μπούρμπου, του Μέντες ή του βασικού (στη Νέα Σμύρνη) Μπαϊράμι για να ολοκληρώσει τους λόγους που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε φέτος κάτι που πιθανώς, βάσει συνολικής εικόνας, ν΄ άξιζε. Η χαζομάρα μίας χούφτας οπαδών στο 2-1 επί του Ολυμπιακού στη «Λεωφόρο» και το σβήσιμο της πεντακάθαρης νίκης, ουσιαστικά, «τελείωσε» τον Παναθηναϊκό από το όνειρο της πρωτιάς.

Η μετέπειτα εικόνα απογοήτευσης και αποσύνθεσης, ως το φινάλε της regular season, με διαδοχικούς χαμένους βαθμούς και υπό του μηδενός εμφανίσεις έδωσε σε όσους βολεύονται με δικαιολογίες το πάτημα του -12 από τον Πρωταθλητή Ολυμπιακό! Διαφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο που απέδωσαν οι δύο ομάδες φέτος. Στα πλέι οφ χρειάστηκε να έχει ο κόουτς Αναστασίου μία κομβική έμπνευση με τον στόπερ Κουτρουμπή, του οποίου την ποιότητα ουδείς μπορείς ν΄ αμφισβητήσει.

Η αγγλική χρησιμοποίησή του, ως του μέσου που θα κόψει την μπάλα και θα κάνει την πρώτη πάσα μοιράζοντας παιχνίδι, πέτυχε σε απόλυτο βαθμό κι έσωσε, ίσως, την καριέρα του στο «τριφύλλι», η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό είχε τεθεί εν αμφιβόλω. Απόντος του εξόχως ποιοτικού, αλλά ταλαιπωρημένου από τραυματισμούς και βραδυκίνητου Πέτριτς, ο Νίνης άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και θύμισε τον παίκτη που επί Μουνιόθ έκανε την ποδοσφαιρική Ελλάδα να παραμιλάει.

Αυτά σε συνδυασμό μ΄ έναν υγιή Μπεργκ – ο οποίος έλειψε για μεγάλο διάστημα φέτος κάτι που κόστισε – μεταμόρφωσαν τον Παναθηναϊκό των πλέι οφ. Διαθέτοντας τον κορυφαίο στράικερ της Σούπερ Λιγκ, οι «πράσινοι» λαμβάνουν στα τελειώματα της περιόδου λιγότερα απ΄ όσα δικαιούνται. Αυτό πρέπει να προβληματίσει! Όσον αφορά τη συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το ερώτημα… χαράς ή λύπης είναι εικονικό για την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Η δεύτερη ομάδα των πλέι οφ έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ κι έσοδα απ΄ αυτό a priori. Το «τριφύλλι» για να τσεκάρει τη συμμετοχή του εκεί, πρέπει να περάσει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κι αν αποκλειστεί στον προκριματικό, στη συνέχεια να περάσει έναν γύρο πριν τους ομίλους! Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος, όμως δεν έχει καμία σημασία. Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να διεκδικήσει τις πιθανότητες που του αντιστοιχούν στην κορυφαία διοργάνωση, αρχίζοντας από το ιστορικό χαμηλό της θέσης «100» στο ranking της UEFA, μία πιο κάτω από την αγγλική Γουίγκαν που από τη νέα σεζόν θα παίζει στην τρίτη τη τάξει κατηγορία στην Αγγλία!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x